Jamie Oliver Chorizo Carbonara na podgorički način

Gledate li Jamie Olivera? Hvatate li sebe da obožavate Nigellu ili Rudolfa ili bilo koga ko kuva na TV? Provodite li vrijeme ispred TV-a gledajući bjesomučno 24 Kitchen. Ne? Pa što je sa vama?

Šalim se. Ne kažem da treba da provedete odmor na Žabljaku sa djecom i umjesto da šetate vi gledate 24 Kitchen da bi odmorili mozak. Ne kažem da tako treba da bude. Ali ja tako radim….

Totalni sam fan kulinarskih emisija. Poslije njih se osjećam nekako fino- em sam načila nešto novo, em mogu da budem glavna kuvarica u društvu sa novim receptom. Da ne pričam o količini stresa koji duši dok gledam sve te boje i kombinacije.

Tako sam stigla i do ovog recepta. Jamie je super, samo što je problem što njegovi recepti preneseni u našu realnost ili koštaju puno ili su sastojci gotovo nemogući da se nađu. Tako je i sa njegovom Chorizo karbonarom.

Chorizo je španska, svinjska, pikantna kobasica. Ako vam se ukaže prilika obavezno je probajte, odličnog je ukusa. Njen osoben znak je to što osjećate komadiće mesa stiješnjene u kobasici.

Ima li potrebe da kaže da Choriza nema u Crnoj Gori? Ali ima zamjena i zove se Sremska kobasica. Sremska je dovoljno pikantna da zamjeni bogatiju špansku rođaku u ovom super jednostavnom jelu.

Dakle, potrebno vam je:

350 gr skuvane pašte u originalnom receptu ide kratka pašta

jedan štap Sremske kobasice

ruzmarin, bijeli luk

pavlaka za kuvanje , 125 ml

jedno jaje

parmezan

malo limuna

so i biber po potrebi.

Skuvajte paštu i odvojite jednu šolju vode od kuvanja. Propržite Sremsku kobasicu sa bijelim lukom i ruzmarinom. Sklonite sa strane.

U tanjiru umutite jedno jaje, pavlaku za kuvanje i parmezan. Dodajte malo limunovog soka. Ovdje sam pokazala koju pavlaku i sir koristim, a evo i razloga- pavlaka Kravica je dovoljno tečna da zamjeni jogurt koji ide u originalnom receptu, a opet je dovoljno intenzivna da kombinaciji da lakšu notu u odnosu na Sremsku kobasicu. Kombinaciju sireva koju vidite na slici slučajno sam otkrila u Voliju, cijena je 1, 30 Eura i odlična je zamjena ako ne želite da kupujete parmezan ili pecorino koji u našim prodavnicama koštaju između 5 i 6 Eura. Nemojte da kupujete onaj italijanski, rendani sir marke Zanetti jer zaista ima loš ukus a razilika u cijeni je zaista minimalna.

Kad se pašta skuva, iscijedite je i dodajte u tiganj gdje ste pržili kobasicu. Prelijte umakom od jaja, pavlake i parmezana. Ukoliko je umak baš gust dodajte malo od one vode što ste sačuvali. Vratite paštu na vruću ploču i i dobro promiješajte.

Jelo je gotovo. Uz ovo možete servirati neku salatu, koju god imate u frižideru. Pozovite prijatelje i uživajte. Svi ćete biti i siti i zadovoljni.

Sremska kobasicaPržena Sremska kobasica UmakChorizo carbonara

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s