Gospođa za 15 minuta

Jesam li vam rekla da volim da kuvam? Jesam? Evo još jednom- baaaaaššš volim da kuvam. I volim da dijelim to što skuvam. Ali ponekad mi fali vremena, ili volje, ili inspiracije. Ili jednostavno nisam u raspoloženju. Često se to nisam u raspoloženju događa baš kad neko treba da nam dođe.  I tada na scenu stupa moja večera od 15 minuta. Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka, 15 minuta, kao što rekoh, i bićete prava gospođa u svom domu.

Milanski rižoto je moja omiljena varijanta riže. To što je broj sastojaka super sveden ne znači da nećete briljirati pred sobom i gostima. Prije nego što počnete imam par savjeta: rižoto ne voli brzinu i kuva se uvijek na laganoj vatri, voli da se miješa i zaliva non stop, i na kraju, voli da se odmori barem nekoliko minuta od kuvanja. Za ovaj rižoto vam je potrebno:

šolja riže (ona velika za bijelu kafu- to je količina dovoljna za troje odraslih, dosta gladnih ljudi)

U pravi, italijanski rižoto ide oriz vrsta Arborio. Ako ga nemate možete slobodno koristiti i rižu orkruglog zrna marke Benlian food. Meni se baš ta riža pokazala kao super ukusna.

kocka za supu ( za jednu šolju stavljam dvije kocke- dobra mi se pokazala ona kombinacija pileće i goveđe, mada možete samo pileću, neću vam zamjeriti)

šafran

malo bijelog vina

puter, parmezan

malo crnog luka

Dakle, na puteru propržite sitno sjeckani luk, dodate rižu, pržite je oko 2 minuta, dodate bijelog vina, sačekate da ispari, i počnete da dodajete rastopljene kocke (odnosno bujon). Dodajete po malo, čim riža popije jednu kutlaču vi dodate drugu i tako miješate dok ne popijete barem čašu bijelog vina (oko 15ak minuta). Dodajte šafran. Probajte rižu , ako vam fali bujona dodajte prokuvane, vruće vode. Caka je da riža bude al dente, da ima malo vode ili supe jer je vrijeme da gasite šporet, dodate parmezan, poklopite rižu i ostavite je da se odmori. Do tada vi sipate sebi drugu čašu vinu, već vam se popravilo raspoloženje i kao prava gospođa spremno dočekujete goste.

Uz ovu rižu smo jeli salatu napravljenu od zelene salate, domaće rukole i pomorandže. Odlična, osvježavajuća kombinacija uz rižu.

risotto milanses

Niste još sipali treću čašu? Pa šta čekate, sad je pravo vrijeme.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s