Mama, pravi kejk (cake)

Čokoladna torta za 8 minuta

Očigledno da mi đeca gledaju previše bejbi televizije i da baš vole kolače. Ali kad beba od dvije godine, koja je tek otvorila oči, onako sanjivo dođe  i kaže- Mama, pravi kejk- onda nema posustajanja.

Dakle, mislite li da je nemoguće? Da nema šansi da se napravi torta za 8 minuta? Da je neka fora u pitanju? Mislilte, da čak i kad se napravi da je lošeg ukusa ili da je neka internet pošalica? Ne,ne,ne i ne jer griješite. Ovo je moja omiljena torta da se osvijetli obraz kad vam u kuću dolaze mali gosti ili jednostavno kad umirete da pojedete nešto slatko (pa se častite tortom:)

Ova torta se pravi u mikrotalasnoj. I prije nego što čujem, legitimno, zabrinute komentare o štetnosti mikrotalanse upućujem vas da pročitate barem ovaj tekst sa coolinarike http://www.coolinarika.com/magazin/clanak/mikrovalne-pecnice-8211-za-i-protiv/ .  Pročitala sam tonu tekstova o mikrotalasnoj, o njenoj štetnosti ili koristi. I na kraju odlučila da, ako se postupa po uputstvima, neće biti problema. Ja ih nisam imala. Ukoliko i dalje ne želite da koristite mikrotalasnu, nemam ništa protiv i slobodno preskočite ovaj post.

Za kolač vam je potrebno:

100ml ulja

175g šećera

140g brašna

3 kašike kakaoa (kaže li se ovako?)

1 kesica praška za pecivo

2 jaja

Za preliv

150g čokolade za kuvanje

75 gr putera

Sad vam ide klasična priča: pomiješate suve sastojke, onda dodate mokre (jaja, ulje), umiješate mikserom jedan minut i ako je smjesa pregusta (da mikser jedva vrti) dodajte malčice mlijeka da je razrijedite. Kolač stavite da se ispeče u mikrotalasnoj , u sudu predviđenom za mikrotalasne (najčešće koristim onu vatrostalnu posudu, znate onu šta svaka naša majka ima?) na 7 i po minuta. Već oko 6 i po minuta počinjem da provjeravam kolač- ubodem čačkalicu i ako izađe suva kolač je gotov.

Izvadite kolač, izmrvite čokoladu za kuvanje sa puterom i stavite u mikrotalasnu na 2 do 3 minuta, s tim da čokoladu morate mješati svakih 15 sekundi da ne zagori. Kad se istopi, prelijete kolač i dobijete ovo:

IMG_20150908_171122 IMG_20150908_171144

Nije loše za 8 minuta, zar ne?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s