Pismo drugarice: kako keratin može da pokvari odmor

Estee Lauder je tvrdila da ne postoje ružne žene već samo lijene. Jedna, kojoj nije potrebno da bude „puno vrijedna“ da bi bila lijepa a uz to je praktična i ne želi da troši puno vremena po „kućama ljepote“ poznajem skoro cijeli život.  Želja da izgleda dobro,  a da ne gubi vrijeme ( čitajući skandalozne događaje u šarenim listovima i udisanju aromatičnih i manje aromatičnih isparenja zapaljene dlake : () uz nagovore brojnih žena kojima je tretman uspio odlučila je: brazilski tretman za ispravljanje kose keratinom! Odluku je donijela dva dana pred odlazak na uplaćen aranžman za ljetovanje.Srećom, odlučila je ispravi samo šiške. Ima ih i voli ih uprkos muci koje joj svakodnevno zadaju. Da bi izgledale lijepo fenira ih četkom u svim pravcima  a onda na red stupa peglanje… Brazilski tretman ili keratin lijepo zvuči. Nosi sa sobom dah Brazila i njegovih ljepotica a keratin je glavni sastojak dlake ili vlasi. Jedini problem je što tretman malo duže traje ali s obzirom na to da su u pitanju samo šiške, uz to ne toliko bujne, žrtva nije izgledala prevelika i keratin je uskoro bio „zalijepljen“ peglom za šiške. Postupak baš izgleda tako jer se peglom tj. presom za kosu „keratin“ fiksira za vlasi. Platila je tretman  a na pitanje da li treba nešto posebno za održavanje „slijepljenog keratina“ frizerka je rekla: „ Ništa! Obično pranje kose i bićeš prezadovoljna!

Obično pranje uradila je koristeći porodični„ekonomični litarski šampon“ ( kome ni pranje osjetljivog veša ne smanjuje nivo i traje, i traje, i traje…),  prvi put nije „peglala“ šiške već ih samo prešla četkom a podgorička“ ljetnja svježina“ osušila je kosu. Pravila: ne u krevet mokre glave!, morala se pridržaviti ; ) Buđenje je donijelo čudan osjećaj zategnutosti u predjelu čela, a odraz u ogledal u izazvoa je nedoumicu :  je li ili ne, čini li mi se ili ne… Jeste, čelo je bilo blago natečeno. Mislila je, vjerovatno mala reakcija, proći će a vremena tek toliko da pozavršava sve obaveze prije nego ode na zasluženi odmor. Otok je međutim rastao ali nije bio toliko vidljiv jer su ga „sređene“ šiške markirale. Ono što šiške ne markiraju je pronicljivo oko majke. Pitala je: kakav tretman si radila i da to nije nešto za zatezanje lica?! Pitanje je bilo na mjestu, čelo je bilo zaobljeno, zategnuto i sjajno. Šta sad? Poslije nevjerice i doze zabrinutosti, uz to put se bliži, zajedničkim snagama obilazimo forume,raščlanjujemo hemijske sastave i reakcije ( iako ni meni ni njoj hemija nije ostavila značajno mjesto u srcu i mozgu)

Iznenađenje! E ovo ti nije frizerka rekla: „keratin“ u sebi sadrži i formaldehid (ovoga se već sjećam, ima ga i u duvanskom dimu- zna bivši pušač, kad se rastvori u vodi postaje formalin -u njemu drže tijela i organe kako se ne bi raspala, u prodavnicama tepiha njegova isparenja malo štipaju za nos i oči a uz to je kancerogen) a naročita pažnja se treba posvetiti izboru sredstava za pranje BEZ HLORIDA I SULFATA jer izazivaju neželjene reakcije i bez kupanja u moru. Saznasmo da je dobro da nije došlo do respiratornih smetnji i gušenja ali i otvorenih rana – sreća u nesreći. Uključismo i dragu doktoricu „brzi google“ koja potvrdi sreću u nesreći, savjetova da se uzmu ljekovi:Thymoral forte prvi dan 3 x 2. tablete  a onda tri dana 3 x 1. tabletu  i još Presing, po potrebi 4-5 dana po jednu tabletu dnevno a za otok da je došlo do nakupljanja limfe koja će se od čela spuštati do donje vilice pa će i lice biti blago deformisano, ali bez brige. Dobro je prošla!).Ljekovi su odmah kupljeni i terapija započeta, a sad potraga: naći šampon bez hlorida i sulfata. Šamponi za koje smo saznale preko net-a kod nas su nepoznati pa smo krenule redom.( Kakvo iznenađenje: čak ni omiljeni šamponi našeg djetinjstva Kosili i Becutan nijesu lišeni „štetnog“ sastojka) Šampon smo ipak našle u prodavnici specijalizovanoj za „kuće ljepote“ (koje vode računa o dragim mušterijama). Naoružana ljekovima, šamponom i balzamom (kad je bal nek’ je maskenbal) sa saznanjem da joj je u čelu nakupljena limfa koja će putovati po licu i deformisati ga uz olakšanje da je još dobro prošla, mogla se otisnuti na put. Ljetovanje na moru ( bez kvašenja kose, molim : )!

Da ne zaboravim, i dalje ima šiške, fenira ih četkom u svim pravcima  a onda na red stupa pegla i tako…

Maša Jovović

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s