Winter is coming

Ako imate đecu, dvogodišnjake, onda ste se sigurno zatekli u situaciji da ne znate kako da ispunite dan. Još ako je napolju ružno vrijeme, svi bliski rođaci i prijatelji su vam okrenuli leđa pa nemate gdje da izgubite barem nekoliko sati, ako živite u Podgorici pa vam na jesen i zimu jedinu zabavu za djecu nudi tržni centar, e onda znate da dan nema 24 već 240 sati. Ovi dani o kojima sam pričala traju vječnost i ispunjeni su dosadom, grižom savjesti jer mislite da ste loša majka ako vam je dosadno, nervozom, jer je đeci dosadno sa vama i bjesomučnom potragom po interentu koje aktivnosti su odgovarajuće za uzrast vašeg djeteta. Čini mi se da sam napamet naučila sve Montessori, ne Montessori i Reggio Emilia pristupe, rasporede i Babywise knjige. I opet, sve te aktivnosti stanu u 5 minuta, koliko traje najduža pažnja mojih bliznakinja (ako su baš raspoložene ili ako ih podmitim čokoladicom).

Ovaj vikend sam provela sa djecom u pravljenju raznih stvari. To bi na engleskom zvučalo kao creative and fun family weekend. Iako zvuči fancy, aktivnosti su vrlo jednostavne. Pa ako ste očajna majka, koja kad vidi prvu jesenju kišu u Podgorici zna da to nije ništa- jer će stići još kiše, pa sjevera, pa zima, pa kiša, onda vam predlažem sljedeće:

Napravite ogledalo za dječiju sobu

Potrebno vam je ogledalo, ovo moje je plastično iz Cungu (oko 3 eura)

šljokice i ljepilo.

I počnite da lijepite. Neka vam djeca dodaju šljokice, učite ih koje su boje šljokice ili brojite zajedno. Dajte djeci da pokušaju da zalijepe šljokice na ogledalo. Ovo je trajalo nevjerovatnih pola sata!  Super je i što šljokice mogu da se odlijepe, i onda možete sve iz početka- nove šljokice za novo staro ogledalo.

ogledalo 1

ogledalo 2

Osvježite sto u dječijoj sobi

Potreban vam je sto (ovaj kupljen za manje od 10 eura)

šareni papir

Izaberite sa djecom šareni papir. Mi smo u fazi sova, ako niste primjetili na slici:)  Kad ste nabavili papir odredite zajednički dan kad ćete da napravite novi sto. Ostalo je lako-  počnite da lijepite. Papir sam zalijepila selotejpom, i ispostavilo se da je dobro što sam sto presvukla jer sada djeca mogu da šaraju po papiru, dok je sto sačuvan. Ova ideja je dobra jer je možete reciklirati- kad se pocijepa stari papir možete uzeti djecu za ruku i pravac u nabavku za nove šare i dezene.

IMG_20150911_153835_2

Dosta ideja kako kreativno ubiti vrijeme sa đecom našla sam i ovdje.

A šta vi radite sa vašom djecom? Dijelite ideje, winter is coming…

Advertisements

3 thoughts on “Winter is coming

  1. Kod jedne mame sam vidjela zanimljivu ideju kojoj jesen kao godisnje doba kada otpada lišće odlično ide u prilog. Ona je sa svojim klincima išla u “nabavku” raznolikog lišća, šišarki i jesenjih đakonija koje su našli na zemlji, livadi i sl. Poslije su ih kući lijepili na papiru i pravili razne oblike. Mi smo napokon u fazi da to možemo da sprovedemo u djelo, tako da javljam utiske 🙂

    Liked by 1 person

  2. Pingback: Winter is coming | roditelji.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s