Slatki užitak davljenika

Pored dosta navika, recepata i ukusa koje sam donijela iz Italije, recept za affogato dezert mi je jedan od omiljenih. Dezert se pravi za 10 sekundi , a rijetko ko ostane ravnodušan. Affogato znači utopljenik ili davljenik i odnosi se na lijepu, veliku kuglu sladoleda od vanile prelivene kratkim espresom. Upravo kombinacija isključivo sladoleda od vanile i kafe čini da je ovaj dezert u mojih prvih pet omiljenih recepata.

Varijacija na ovaj recept ima bezbroj- jedna od lakših je ona Jamie Olivera po kojoj u čašu prvo stavite ostatke od torte ili patišpanja, onda postavite kuglu od sladoleda i to prelijete kafom i amaretti kolačićima (recept imate ovdje)

Ovaj moj je najjednostavniji: kugla sladoleda sa espresom. U kafu dodajem i malo šećera jer mi je drugačije ukus pregorak. Ako nemate espresso pri ruci napravite nes kafu. Tačno, neće biti original ali će biti vrlo dostojna kopija slavnog dezerta.

Najviše volim da jedem affogato zimi, sladoled i jaki miris kafe me podsjećaju na ljeto, kad je sve kremasto i slatko. Evo vam prilike da ove zime i vi uneste malo ljeta u kuću.

affogato

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s